Taito-Finlandia-palkinto

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan uusi tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella.  

Palkinto voidaan myöntää alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.Taito-Finlandia logo

Taito-Finlandia 2016: kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki

terhi pölkki

 – Terhi Pölkki -brändi erottuu tyylikkäällä ja hallitulla kokonaisuudella. Tuotteiden laatuun on panostettu hyvillä materiaaleilla ja viimeistellyllä työnjäljellä. Tyyli on omaleimainen ja tunnistettava, ja brändin visuaalinen ilme on hiottu, mikä lisää tuotteiden houkuttelevuutta. Terhi Pölkki edustaa ehdottomasti suomalaista osaamista kansainvälisellä tasolla, kuvaa vaatesuunnittelija Katri Niskanen perusteluissaan.

Voittaja sai Tampereen Messut Oy:n lahjoittaman 5000 euron palkintosumman sekä Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.


Taito-Finlandia 2015: kelloseppä Stepan Sarpaneva, Sarpaneva Watches

Taito-Finalisti Stepan Sarpaneva

 – Kelloseppä Stepan Sarpaneva on hyvä esimerkki korkeatasoisen käsityön ja muotoilun liiton merkityksestä tänä päivänä. Korkealaatuisten tuotteiden täytyy olla karaktäärisiä, jotta ne ovat haluttavia. Vahvan henkilöbrändin luonti vaatii kovaa työtä ja Sarpaneva on myös kansainvälisesti tunnettu. Näkemyksellisen osaamisen kautta syntyy myös muita työllistävä vaikutus, toteaa palkinnon valitsija, suunnittelija Harri Koskinen perusteluissaan.

Voittaja sai Suomen Kädentaidot -messujen 20-juhlavuoden kunniaksi Tampereen Messut Oy:n lahjoittaman 5000 euron palkintosumman sekä Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.Taito-Finlandia 2014: perinteinen jacquardkutomo Lapuan Kankuri


Lapuan kankurit

Neljännessä polvessa pyörivä kutomo on pitänyt tuotannon omissa käsissään. He ovat panostaneet tuotekehittelyyn ja tuotesuunnitteluun tehden yhteistyötä nousevien ja nimekkäiden suunnittelijoiden kanssa. Näiden koti- ja ulkomaisten suunnittelijoiden jälki näkyy Kankurien tunnistettavassa tuoteperheessä. Tuotteissa yhdistyy todella hienosti uuden luominen ja perinteiden kunnioittaminen. On mahtavaa nähdä uudistunut perinteinen teollisuuden ala, joka on onnistunut pitämään juurensa tukevasti maassa. Täällä saunamaassa kun elämme, on aivan upeaa, että meillä on näitä tuotteita valmistava yritys. He pitävät tekstiilituotannon täällä hyvässä hengessä ja kaiken lisäksi tuotteiden hintaluokka on sellainen, että ne ovat kaikkien saatavilla. Lapuan Kankurit on yritys, joka näyttää hienoa esimerkkiä kotimaisen valmistuksen tulevaisuudesta, toteavat suunnittelijat ja palkinnon valitsijat Aamu Song ja Johan Olin.

Voittaja sai Aito Säästöpankin lahjoittaman 5000 euron palkintosumman sekä Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.


Aito Säästöpankki

Taito-Finlandia 2013: Vaatesuunnittelija Paola Suhonen vaikuttui kiehtovista kaakeliuuneista

Suomen Kädentaidot 2013 -messujen avajaisissa julkistettiin Taito-Finlandia 2013 -palkinto. Vaatesuunnittelija, taiteilija ja elokuvantekijä Paola Suhonen julkisti videotervehdyksen muodossa valintansa palkinnon saajaksi. Nyt toista kertaa jaetun tunnustuksen sai tamperelainen Hattulan Kaakelitehdas Oy, jonka perustaja ja yrittäjä Susanna Palovaara vastaanotti palkinnon. Palkittava sai Oy Gustav Paulig Ab:n lahjoittaman palkintosumman 5000 euroa ja Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen. Palkitsemisen suorittivat Oy Gustav Paulig Ab:n Senior Brand Manager Minna Saari, messujen avaaja Juhani Tamminen ja Tampereen Messut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vähätalo.


Juhla Mokka logo


Taito-Finlandia jaettiin 2012 ensimmäisen kerran  

Vuonna 2012 ensimmäisen Taito-Finlandia-tunnustuksen sai Ruokangas Guitars.  Palkinnon saajan valitsi valintaraadin nimeämien ehdokkaiden joukosta muotoilun asiantuntija, kriitikko ja kirjailija Kaj Kalin.

 
Taito-Finlandia voittaja
Ensimmäisen Taito-Finlandia-tunnustuksen sai Ruokangas Guitars Oy.

Katso Ruokangas Guitars Oy:n tekemä video täältä. »

Tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.


Toiminnan takaa Netland AppRunner
Tampereen Messut Oy | Ilmailunkatu 20 | 33900 Tampere | info (a) tampereenmessut.fi | www.tampereenmessut.fi
Asiakaspalvelu | p. 0207 701 222 (ark. klo 8–16) | asiakaspalvelu (a) tampereenmessut.fi

Tampere Trade Fairs Ltd | Ilmailunkatu 20 | FIN-33900 Tampere | info (a) tampereenmessut.fi | www.tampereenmessut.fi
Customer service | Tel.+358 207 701 222 (on weekdays 8 am - 4 pm) | customerservice (a) tampereenmessut.fi

Oikeudet muutoksiin pidätetään. All rights reserved for changes.