BÄÄ!-kirjaprojekti etenee, seuraa kanssamme miten

Tule mukaan Suomen Kädentaidot -sivuille seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä syksyyn saakka.

Tiesitkö, että suomenlampaan villan pehmeys ja kiilto on parhaimmillaan liki merinovillan veroista? Ja että suomenlampaan villan erityispiirre on sen erinomainen kyky huopua? Seuraa blogia ja opi paljon lisää upean lähivillamme ekologisuudesta sekä suomenlampaan eri roduista ja niiden villojen ominaisuuksista.

Kirja ilmestyy lokakuussa 2017. BÄÄ! on kustantajansa Moreenin Suomi100-juhlakirja ja taiteilija-muotoilija Sanna Vatasen neljäs käsityökirja.

Sanna Vatanen_kuva: Sami Repo

Suosittujen kirjojensa lisäksi Sanna tunnetaan lukuisista neule- ja virkkausohjeistaan sekä näyttely- ja työpajaprojekteistaan. Hänen uusi näyttelynsä ”Virkatut moottorisahat” avautuu Suomen Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla 28.4.2017.

Sanna ja BÄÄ! ovat mukana Tampereen Kädentaidot-messuilla 17.–19.11.2017.
15.4.2017

SUOMENLAMPAAN VILLASTA


Oma ensikosketukseni lampaisiin oli kirjaimellisesti pässin väistelyä. Mummolan lähimmälle uimarannalle kun piti uskaltaa naapurin pässin hallitseman lammasaitauksen läpi. Kai jo siinä iässä tiesin, että lampaista saadaan villaa ja se lämmittää, mutta lähinnä olin otettu, kun selvisin pässistä ja minut kelpuutettiin syöttämään suloisia karitsoita tuttipullolla.
Myöhemmin opin neulomaan ja ihastuin villaan materiaalina. Vielä myöhemmin löysin suomenlampaan villan, tutustuin sen ominaisuuksiin ja ihastuin uudelleen. On hienoa saada kertoa muillekin tästä ihanasta materiaalista!

Kirjaprojekti_postaus 2_Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Yleisin suomalaisista lammasroduista on tietenkin suomenlammas. Tämän maatiaisrodun edustajan villa on hyvin pehmeää ja kuohkeaa, hienoimmillaan jopa arvostetun merinovillan veroista. Villan luontaisesti laaja väriskaala on hyvä uutinen väriaineille herkistyneille allergikoille: tavallisimmin suomenlammas on väriltään valkoinen, mutta myös mustia, ruskeita ja harmaita yksilöitä tavataan.

Suomenlampaan villakuidun uloin osa eli pintakerros koostuu yhdessä kerroksessa limittäin sijaitsevista soluista ja tämä ominaisuus tekee kuidusta erityisen hyvin sään vaikutuksilta suojaavan. Langoissa on usein tallella lampaan omaa villarasvaa lanoliinia, joka parantaa materiaalin lämmittävyyttä sekä villan kykyä hylkiä likaa ja kosteutta. Vinkiksi siis kaikille kuivakätisille: neulomisen aikana lanoliini hoitaa ja voitelee myös neulojan kädet entistä ehompaan kuntoon!

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä mainittakoon suomenlampaan villan huono hankauksenkesto- kuulostaa pahalta, mutta onkin hyvä juttu, koska tämän ominaisuuden ansiosta villa huopuu erinomaisen hyvin eli sopii loistavasti huovutustöihin.
Koukuttavasta huovutuksesta myöhemmin lisää. Nyt toivotan hyvää pääsiäistä kaikille!

SannaToiminnan takaa Netland AppRunner
Tampereen Messut Oy | Ilmailunkatu 20 | 33900 Tampere | info (a) tampereenmessut.fi | www.tampereenmessut.fi
Asiakaspalvelu | p. 0207 701 222 (ark. klo 8–16) | asiakaspalvelu (a) tampereenmessut.fi

Tampere Trade Fairs Ltd | Ilmailunkatu 20 | FIN-33900 Tampere | info (a) tampereenmessut.fi | www.tampereenmessut.fi
Customer service | Tel.+358 207 701 222 (on weekdays 8 am - 4 pm) | customerservice (a) tampereenmessut.fi

Oikeudet muutoksiin pidätetään. All rights reserved for changes.