Uudeksi ilmeeksi jotain kaunista, herkkää ja jännittävää – lankaperuukki?

15.08.2016

Tammikuun pakkaspäivät paukkuvat ja projektipäällikkö Mervi Oksasen jokavuotinen ideariihi Suomen Kädentaidot -messujen uudeksi ilmeeksi on alkanut. Mielessä pyörii yksi jos toinenkin idea, tarkoituksena on heijastella suomalaisten käsityöihmisten ja taitajien idearikkautta.  ”Taito on pääasia” -slogan on syntynyt ja uudeksi ilmeeksi halutaan jotain erityistä, uutta, luovaa ja jännittävää.


lankaperuukki4


Internetin ihmeellinen maailma saattaa yhteen Oksasen ja Annariikka Qvistin taidokkaine nukkeineen. – Hei tässä on sitä jotain, se oli ensimmäinen ajatukseni, Mervi Oksanen kertoo ajatelleensa. Tarkoituksena oli saada aikaan yksi käsityö, joka tiivistäisi Suomen Kädentaidot -messut kokonaisuudessaan, käsityö, joka viestii sitä taidokkuutta mitä suomalainen käsityötaito pitää sisällään. Oksasen ja Qvistin puhelinkeskustelu johti lounastapaamiseen alustavine luonnoksineen ja tapaamisen jälkeen ideat lähtivät pursuilemaan. Tehdäänkö langasta päähine? Taiteillaanko valtava kampaus tai peruukki? Haluttiin jotain kaunista, herkkää ja uudenlaista. Lankaperuukki?


Annariikka Qvist kertoo lähteneensä mukaan projektiin saman tien. Ajatus lankaperuukista kuulosti haastavalta: – Ikinä en ollut vastaavaa tehnyt, mutta projekti kuulosti erittäin kiinnostavalta ja ennenkuulumattomalta. Ensimmäisenä itsellä mielessä olivat tekniikka-asiat, kuten miten tällainen pysyy edes päässä? Vaikka ideoita on kuinka paljon, aina ne johtavat käytännön kysymyksiin. Luomistyö ja tekninen toteutus kulkevat käsi kädessä.


Lankaperuukki

Ennen taiteilijan uraansa Qvist opiskeli vajaa kolme vuotta diplomi-insinööriksi. Veri veti kuitenkin toiseen suuntaan ja Qvist lähti Lapin yliopistoon lukemaan tekstiilisuunnittelua. Alan vaihdos tapahtui luonnostaan, vaikka muutos oli valtava. Qvistin neulenuket ovat harrastus, jotka tuovat mukanaan mielekkäitä haasteita.
– Pienestä pitäen olen tykännyt tehdä nukkeja kampauksineen, pieni nuttura kasvoi vuosien mittaan entistä monimutkaisemmaksi.

 

lankaperuukki3


Jokaisesta nukesta tulee yksilöllinen ja uusin Soturinukke on esillä myös Suomen Kädentaidot -messujen nukkenäyttelyssä. Luomus ihastuttaa käsin kosketeltavalla asenteellaan ja uniikeilla yksityiskohdillaan. Samaa yksityiskohtaisuutta ja katseenvangitsevuutta haettiin myös uuden Kädentaidot-ilmeen lankaperuukkiin, josta haluttiin erityisen hurmaava.


lankaperuukki1


Lukuisia lettejä, lankapantoja, valloittavaa volyymia, lettinappeja, huimaavaa korkeutta, tarkkaa sommittelua ja suomalaista Pirkanmaan Kotityön lankaa – näistä tuli hyvä lankaperuukki. Projekti otti oman aikansa ja vaihe vaiheelta työ eteni, välillä tavattiin ja pohdittiin, mihin suuntaan seuraavaksi lähdetään. Lettejä punottiin, sommiteltiin ja aseteltiin – työvaiheita oli monia. Kun lettikampaus oli valmis, se sovitettiin ja istutettiin vuoden 2015 Miss Tampere Jenna Virrannan kutreille ja kokonaisuus kuvattiin Jussi Koivusen studiossa. Suomen Kädentaidot -messujen kortin ilmeen loihti Tiina Lautamäki ja vaatteet haettiin OneManBandistä Tampereelta.

Lankaperuukista syntyi uniikki teos, joka ilmentää onnistuneesti messujen uuden ilmeen alkuperäistä ajatusta ja hämmästyttää näyttävyydellään sekä yksityiskohdillaan. Lankaperuukki rocks.


  lankaperuukki2

 


03.04.2017 Seurataan yhdessä uuden käsityökirjan etenemistä

29.11.2016 Käsityökaupunki Tampere tuo uuden käsityötapahtuman huhtikuulle

21.11.2016 Kauneimpana messuosastona palkittiin Design Anu Pylsyn messuosasto

17.11.2016 Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2016 on Valona designin Halo-ketjukoru

17.11.2016 Yhteistyökilpailuissa palkittiin asusteita, villasukkia ja joulukortteja

17.11.2016 Taito-Finlandia 2016 -voittaja on kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki

26.09.2016 Ammatillista luovuuden kajoa suoraan Hämeen ammattikorkeakoulusta

05.09.2016 Kädentaitoja ja marttailua

15.08.2016 Uudeksi ilmeeksi jotain kaunista, herkkää ja jännittävää – lankaperuukki?

Toiminnan takaa Netland AppRunner
Tampereen Messut Oy | Ilmailunkatu 20 | 33900 Tampere | info (a) tampereenmessut.fi | www.tampereenmessut.fi
Asiakaspalvelu | p. 0207 701 222 (ark. klo 8–16) | asiakaspalvelu (a) tampereenmessut.fi

Tampere Trade Fairs Ltd | Ilmailunkatu 20 | FIN-33900 Tampere | info (a) tampereenmessut.fi | www.tampereenmessut.fi
Customer service | Tel.+358 207 701 222 (on weekdays 8 am - 4 pm) | customerservice (a) tampereenmessut.fi

Oikeudet muutoksiin pidätetään. All rights reserved for changes.