TaitoFinlandia finalistit 2024
Suomen Kädentaidot -messuilla jaettava Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka myönnetään alan tarkoitusperiä edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Vuoden 2024 Taito-Finlandia-finalistit on nyt valittu. Tänä vuonna mukana on jälleen taitavia tekijöitä ja alaa rohkeasti eteenpäin vieviä toimijoita. Taito-Finlandia-tunnustuksella nostetaan esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätään alan tunnettuutta ja arvostusta.
Taito-Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna baletti tanssija Atte Kilpinen. Palkinto jaetaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa pe 15.11. klo 11.30. Palkintoa sponsoroi Suomen Kädentaitojen kumppani Forsman tee.
Vuoden 2024 finalistit
Marianne Huotari
Keramiikka- ja tekstiilitaiteilija, joka tunnetaan erilaisia muotoja ja materiaaleja rohkeasti yhdistelevänä suunnittelijana. Huotarin töissä korostuu arvostus kestävää muotoilua, luonnollisia materiaaleja ja kunnioitus perinteitä kohtaan – kuitenkin aina raikkaalla, uudella tavalla esille tuotuna. Erityisesti keramiikkaryijyistään tunnettu Marianne luo keraamisia teoksiaan Arabian taideosastoyhdistyksen taiteilijana.
”Haluan luoda kauneutta ympäristöön. Tämä ajatus kiteytyy teosteni jokaiseen pieneen keramiikkapalaan. Kehittämäni työskentelymenetelmä pohjautuu perinteiseen tekstiiliryijyyn, joka keraamisena leikittelee kovan ja pehmeän tematiikalla sekä antaa uutta näkökulmaa materiaalien mahdollisuuksille.
Sormenjäljet painautuvat joka ikiseen keraamiseen helmeen. Ne kulkevat monen kosketuksen kautta, pala kerrallaan käsin ommellen osaksi seinäteosta tai pukemaan muotoa veistokseen. ”
Soitinrakentajayritys Koistinen Kantele
Kantelesoittimien radikaali uudistaja ja perinteikkäin valmistaja. Koistinen on kahden sukupolven kehitystyöllä tuonut kantelesoittimet museosta tulevaisuuteen. Koistinen konserttikanteleet ovat tänään muiden soittimien kanssa tasaveroisesti toimivia yleissoittimia, joiden upea, vahvistettu sointi kuuluu tänään laajasti eri musiikkityyleissä kaiken kokoisilla estradeilla. Toimitusjohtaja Hannu Koistisen muotoilun ja kehitystyön tulosta ovat modernien konserttikanteleiden lisäksi sähkökanteleet, modernit Wing-pienkanteleet ja täysin uusi soitintyyppi yhteiskantele. Koistinen Kantele on tänään Suomen suurin soitinvalmistaja.
Koistinen kanteleet ovat soineet lukuisilla maailman kärkiestradeilla mukaan lukien New Yorkin maailmankuulu Carnegie Hall. Kronos Quartetin taiteellinen johtaja David Harrington on verrannut niitä Stradivari viuluihin.
Heidi Linsén
Tekstiilitaiteilija ja muotoilija, joka käsittelee teoksillaan arjen ristiriitaisuuksia ja yhteiskunnallisia epäkohtia. Linsén kokee intohimokseen leikkiä kontrasteilla, mittasuhteilla, materiaaleilla ja näkökulmilla, ja hän on löytänyt äänensä tuftauksen keinoin. Alallaan tunnettu uudistaja, joka haluaa haastaa omaa osaamistaan joka teoksen myötä. Päätekniikkana tuftaaminen, sekä pienet akvarellit.
“Haluan että teokseni ovat katsojalle visuaalisesti helppoja, miellyttäviä, aihe taas ajatuksia herättävä, havahduttava. Kontrastit puhuttelevat, se että käsittelen vaikeita, kovia ja kylmiä aiheita perinteisellä pehmeällä tavalla on olennainen osa minua taiteilijana.
Omannäköisyys, omaäänisyys niin tekemisessä, aihevalinnoissa kuin tekniikoissa on minulle elinehto, en usko että saisin teoksiini vastaavaa syvyyttä mikäli tekisin niitä laskelmoiden. ”
Sini Majuri
Lasitaiteilija- ja muotoilija, suomalaisen lasin kapinallinen, jonka taidetta on nähty The New York Timesin etusivulla saakka. Erikoistunut monialaisiin yhteistyöhankkeisiin, jotka vievät uhanalaista lasiosaamista täysin uusille kansainvälisille areenoille; tanssimaan balettia Boston Dynamicsin robottien rinnalle, unelmia tekoälyllä varastaviksi yksisarvisiksi Venetsiassa sekä New Yorkin muotiviikoille maailman korkeimpina lasikenkinä.
”Lasi listattiin viime vuonna UNESCO:n aineettomaksi maailmanperinnöksi. Mielestäni uhanalainen ala säilyy, kun se koskettaa uusia yleisöjä – olemalla samalla haavoittuvainen ja voimakas. on merkityksellistä, että lasi saa olla muutakin, kuin turvallista ja skandinaavisen kaunista. Sillä on ääni. Kun taidetta luodaan yhdessä yli perinteisten rajojen, koko ala muuttuu.
Teokseni käsittelevät sitä, kuinka on muitakin tapoja nähdä, kuin vain katsominen. On tietoa, joka välittyy kosketuksen kautta. Se on tärkeä osa ihmisyyttä. Olen pohtinut paljon sitä, kuinka lasi on aina paljastanut meille jotakin, mikä on piilossa: Solut ja universumin tähtien takana, kuljettanut tietoa. Se on näkymättömän materiaali. Käsittelen teoksissani esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa.
Herkän lasin sisään tasapainotetulla raskaalla pronssiveistoksella on potentiaali rikkoa lasi, mutta tasapainossa osat tukevat toisiaan.”
Soja Murto
Tekstiili- ja vaatetusalan artesaani kutoo kansallispukujen kankaita ja –nauhoja sekä ompelee ja kirjoo kansallispukujen osia museoissa olevien esikuvien mukaan. Murto on kehittänyt kansallispukukankaita sekä osallistunut mallipukujen valmistukseen. On Suomen kansallispukuyhdistys Raita Ry:n hallituksen jäsen ja valtakunnallisen vuosittain 5.8. järjestettävän kansallispukujen tuuletuspiknikin pääjärjestäjä
”Hektisessä ja globaalissa maailmassa istun ompelemassa käsin samalla tavoin, kuin esiäidit yli 200 vuotta sitten. Siinä on vankat juuret joista ponnistaa, meidän omaamme, jota säilyttää.
En kuitenkaan juutu menneisyyteen vaan tuon rohkeasti kansallispukua ja käsin tekemistä tähän päivään sekä ammentamalla käsityöperinteestämme että jakamalla tietoa ja taitoa netin välityksellä, uusilla alustoilla. Käsin tekeminen on jopa meditatiivista.”
Kuvat:
Marianne Huotari: Chikako Harada/henkilö, Anna Autio/työ
Soja Murto: Janne Kautto