Ompelijatar kierrätyspitsin lumoissa
Uutinen 11.09.2023
Pitsi elää ja hengittää kantajansa päällä. Se liikkuu, vaikka ihminen pysyisi paikallaan. Tarttuu tuuleen. Paljastaa, mutta silti peittää sopivasti. Pitsi lumosi ompelijatar Mari Ketosalmen muutama vuosi sitten. Ketosalmi on suunnittelija ja ompelijatar kolmannessa polvessa. Lahden kupeessa, Villähteellä asuva ja studiotaan pitävä Ketosalmi tuo Suomen Kädentaidot -messuille ensimmäistä kertaa hääpukunäyttelyn, jossa on esillä 15 kierrätyspitsistä valmistettua upeutta.
Ketosalmen ensimmäiset muistot ompelukoneen ääreltä ovat hänen ollessa 5- tai 6-vuotias. Lasten täysrautainen käsiveivillä toimiva ompelukone surisi Ketosalmen äidin ompelukoneen tikatessa vieressä. Musiikkiluokkien kasvatilta jäi peruskoulun jälkeinen lukio kesken, kun Ketosalmi suuntasi ammattiopistoon.
– Ammattiopistossa harjoiteltiin sarjatuotantojen tekemistä Luhdan tehtaalle. Itse rakastan yli kaiken kaavoitusta ja suunnittelua ja ompelu tuntui tylsältä. En koskaan valmistunut ammattikoulusta, vaan monien mutkien kautta päädyin Naantaliin ja tekstiiliala vei mennessään.
Oltuaan Naantalissa hetken, Ketosalmi muutti takaisin Lahteen. Äiti suositteli tyttärensä ompelutaitoja tutuille ja tutun tutuille sekä ohjasi omia asiakkaitaan Ketosalmen luo. Viisi vuotta muuton jälkeen hänen äitinsä menehtyi ja Ketosalmen kuusi henkinen perhe muutti ompelijan synnyinkotiin.
– Äitini rakasti työtään. Aloin itsekin ajatella, että elämästä pitää pystyä nauttimaan esimerkiksi tekemällä työkseen sitä, mistä eniten tykkää. Silloin pystyn varmasti olemaan onnellinen.
Ketosalmen ompelijattaren ura jatkui samassa huoneessa, jossa äiti oli aikanaan työskennellyt. Tunnelma oli surullinen. Samalla hetkellä melko ihana.
Kolmen vuoden ajan hän työskenteli edesmenneen äidin työhuoneessa, kunnes synnyinkoti myytiin vuonna 2015, ja koko perhe muutti nykyiseen kotiin Villähteelle. Ketosalmi perusti ompelimon liike- ja yrityskeskus Koriin, vanhan linja-autotehtaan tunnelmalliseen rakennukseen.
Ompelijattaren elämä kierrätyspitsien maailmassa alkoi valokuvaaja Heli Mielosen pyynnöstä, kun valokuvaaja pyysi Ketosalmea valmistamaan pitsisen mekon kuvauksiin.
– Ajattelin, ettei pitsi ole yhtään mun tyyliä, mutta otan haasteen vastaan. Kun Heli julkaisi kuvat omalla Instagram-tilillään, kyselyitä alkoi tulla välittömästi. Ensin tein asuja kuvaajille. Pian sain pyyntöjä tehdä myös hääpukuja.
Ensimmäisenä kesänä pukuja valmistui 20. Viime kesänä Ketosalmi taiteili jo 80 pukua. Yhden hääpuvun valmistus kestää 20–50 tuntia ja maksaa 400–1500 euroa.
Ompelussa kädentaitajaa kiehtoo ihmiskehon monimuotoisuus ja kankaan siirtyminen ihmisen päälle. Hän rakentaa vaatteen kantajansa päälle jo silloin, kun kangas on vielä suorana pöydällä. Ilman kaavoja, vain leikkaamalla kangasta.
Kaikki pitsit tulevat ompelijattarelle kierrätettyinä. Asiakkaat tuovat usein oman kankaan mukanansa.
– Ostan kankaita paljon kirpputoreilta, haen kierrätyskeskuksista sekä saan lahjoituksia. Historia on minulle tosi tärkeä juttu. Mitä kaikkea pitsit ovatkaan nähneet ja puvuissani ne saavat jälleen uuden elämän.
Mari Ketosalmen hääpukunäyttely E-hallissa koko messuviikonlopun ajan.
Pääkuva, kuvaaja: Josefin Westin
Alakuvat vasemmalta, kuvaajat: Pipsa Stenlund, Riikka Felin ja Sasa Villa