BÄÄ!-kirjaprojekti: Onko sinulla villoja etkä tiedä mitä niille tekisit?
Uutinen 30.04.2017
Tule mukaan seuraamaan uuden käsityökirjan BÄÄ! Neulo & virkkaa suomenlampaan villasta valmistumista! Pääset kurkistamaan kirjanteon vaiheisiin joka kuun 1. ja 15. päivä syksyyn saakka.
Onko sinulla villoja etkä tiedä mitä niille tekisit? Tai harkitsetko kenties lampaiden ottamista omien villalankojen toivossa?
Pienen villaerän käsittelyn voi toki hoitaa ’vanhan ajan tyyliin’ käsin, mutta Suomessa on myös kehräämöitä, jotka karstaavat ja kehräävät villaa koneellisesti.
Suomessa lampaanvillan suurin jatkojalostaja on Mikkelin Hiirolassa sijaitseva Pirtin Kehräämö, joka on toiminut alalla jo liki 70 vuoden ajan. Piipahdin siellä kertaamassa oppejani villan käsittelystä ja inspiroiduin jälleen karstaus- ja kehruukoneiden esteettisyydestä.
Lampaat keritään 6–12 kuukauden välein, keväällä ja syksyllä. Keritsemisen jälkeen villat lajitellaan, minkä jälkeen villa toimitetaan kehräämöön. Siellä villa lajitellaan uudestaan, pestään, sekoitetaan, karstataan ja kehrätään. Karstausvaiheessa villasta valmistuu hyvin huopuvaa hahtuvaa, kehruuseen sopivaa esilankaa, nauhaa kampalangan tekoon tai levyä huovutukseen. Karsta- tai kampakehruussa lankaa venytetään sopivaan paksuuteen ja annetaan langalle kierre. Kehruun jälkeen lanka kerrataan kertauskoneella, vyyhdätään, pestään ja kuivataan.
Camilla Lampi Pirtin Kehräämöltä korostaa kehräämöön käsiteltäväksi tulevan villan laadun merkitystä.
– Jotta villa olisi mahdollisimman hyvälaatuista, se kannattaa käydä ennen kehräämölle toimitusta huolella läpi: puhdistaa roskista ja tarkistaa, ettei villa ole huopunutta. Villan laatu vaikuttaa myös siihen, mitä tuotetta villasta kannattaa tehdä. Tässä asiassa kehräämö auttaa mielellään.
Entä jos haaveissa on saada lankaa omasta pienestä villamäärästä?
– Pienenkin erän kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Erän koosta riippuen yhdestä erästä voidaan tehdä yhtä tai kahta tuotetta, esimerkiksi joko lankaa tai lankaa ja hahtuvaa. Pirtin Kehräämöllä tilauksen minimierä on 20 kg raakavillaa, kertoo Camilla.
Lisää tietoa villan laadusta sekä kerintä- ja lajitteluohjeista löytyy Suomen Lammasyhdistyksen sivuilta.
Suomen Lammasyhdistys on myös listannut suomalaiset kehräämöt, joista kukin voi etsiä itselleen lähimmän. Osaan kehräämöistä voi myös kysyä aikaa pienryhmän tutustumiskäynnille!
- Pirtin Kehräämö
- Virtain Villa
- Kehräämö Salo-Angora
- Kehräämö Christina
- Ylistaron Kehräämö
- Kehräämö Mustalammas
Video: Sami Repo