Taito-Finlandia 2019 -voittaja Pirjo Valisen mielikuvituksella on paperiset siivet
Uutinen 15.11.2019
Toimittaja ja kuvajournalisti Meeri Koutaniemi valitsi vuoden 2019 Taito-Finlandia-voittajaksi pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Valisen. Tunnustuksen saaja julkistettiin Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 15.11.
Teatterin ja näyttämöiden maailmassa Valinen tunnetaan yli 30-vuotisesta urastaan paperisten näyttämövaatteiden suunnittelijana ja valmistajana. 70-luvulta asti Valinen on kokeillut erilaisia paperimateriaaleja ja luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia menetelmiä.
– Lavastus on yleensä tehtyä todellisuutta ja näyttämön todellisuutta. 1970-luvulla heräsin siihen, miksi näyttämöpuvut ovat vähän kadulta repäistyn näköisiä ja arkisia. Kuvataide on aina kiinnostanut minua, joten ajattelen, että lavastus ja puvut ovat kokonaistaideteos suhteessa valoon. Pyrkimyksenä oli aikoinaan vapautua rohkeasti näyttämöpuvuissa perinteisistä materiaaleista ja työtavoista ja samalla murtaa rajaa lavastuksen ja pukujen väliltä.
Koutaniemen mukaan Valisen työssä näkyy ja tuntuu tinkimätön omaleimaisuus, kekseliäisyys ja taiteellisen intohimon kunnioittaminen. Taitelija on valinnut itselleen vaikean materiaalin, paperin, jonka hän on vuosikymmenien aikana kesyttänyt periksiantamattomalla luovuudella ja kokeilunhalullaan.
– Valisen teoksissa on yllätyksellistä monikerroksellisuutta, jossa elämän kiertokulku on läsnä kuten luonnossa. Teosten liikekieli vie katsojan toiseen, jopa painottomalta tuntuvaan todellisuuteen.
Työssä näkyy pitkälinjainen mestarillisuus
Koutaniemi arvostaa sitä, kuinka Valinen on jakanut ammattitaitoaan opetuksessa ja suunnittelijana niin Suomessa kuin ulkomailla ja kehittänyt taiteestaan uusia omaksuttavissa olevia menetelmiä. Koutaniemen mielestä Valinen on loistava esimerkki kädentaitojen pitkälinjaisesta mestarillisuudesta, jossa vahva persoonallisuus ja omintakeisuus luovat ainutlaatuisen taiteenmuodon, joka on ennalta-arvaamaton ylistys mielikuvitukselle.
Valinta Taito-Finlandia-voittajaksi tuli Valiselle suurena yllätyksenä ja hän suhtautuu tunnustukseen nöyränä sekä kiitollisena.
– Ehkä tunnustuksen saamiseen vaikutti paperin ajankohtaisuus ja arkipäiväisyys. Paperi oli uusiomateriaalia jo syntyessään vuonna 105 ajanlaskun alkamisen jälkeen. Jokainen tietää ja tuntee paperin materiaalina. Minua kiehtoo paperissa sen yksinkertaisuus, askeettisuus ja jäykkyys, myös hauraus ja katoavaisuus, Valinen sanoo.
Paperi taipuu käsittelyssä kankaan tavoin
Valinen käyttää puvuissa erilaisia papereita, kuten lämmön avulla kiinnittyvää valkoista paperia. Hän työstää paperista näyttäviä pukuja yhdistäen materiaalia eri paksuisiin kankaisiin ja harsoihin. Paperikankaita voi käsitellä, värjätä ja muotoilla kuten kangasta. Paperille voi piirtää. Sitä voi taitella, rypistellä ja tuottaa erilaisia ääniefektejä. Valisen mukaan näyttämöpuvuissa saa näkyä elämän jäljet. Vaatteen pitää haista ja maistua elämälle, mikä on helppo toteuttaa paperipuvuissa.
Edullisen materiaalin kanssa työskennellessä ajatuksia ei kahlitse raha tai teollisuustuotannon paineet. Valinen kokee ilmavaa vapautta, jossa kaikki on kiinni korvien välistä. Paperi antaa Valisen ajatuksille siivet toteuttaa kuvataitelijan lahjojaan. Valisen oman kuvailun mukaan paperipuvut ovat hetken taidetta, kuin kirveellä veistettyä kauneutta.
Kymmenien vuosien työn jälkeen tunnustus antaa pukusuunnittelijan ja lavastajan uralle uudenlaista merkitystä ja luo uskoa intohimoisen työn tekemiseen. Mittavimman työuran Valinen teki Oulun teatterissa vuosina 1975–2015. Nykyinen eläkeläinen ei ole jäänyt kotiin sammaloitumaan.
– Olen töissä edelleen. Koulutan, teen näyttelyitä ja työstän töitä uusista materiaaleista kuten raakavillasta. Suomen lampaan raakavilla on edelleen pääosin ongelmajätettä. Olen etsinyt nyt villalle uusia käyttötapoja kuvataidetta ja tanssia yhdistämällä.
Neljä muuta raadin valitsemaa finalistia olivat taidehistorioitsija Mari Varonen, suomalaisen keramiikkateollisuuden uranuurtaja Risto Paatero, kultaseppä ja muotoilija Petri Pulliainen ja kokkolalainen vaatealan yritys PaaPii Design.
Aikaisemmin Taito-Finlandia-tunnustuksen ovat saaneet Ruokangas Guitars (2012), Hattulan Kaakelitehdas (2013), Lapuan Kankurit (2014), Stepan Sarpaneva, kelloseppä, Sarpaneva Watches (2015), kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki (2016), Restaurointi Mikael Holma (2017) ja puukkoseppämestari Pekka Tuominen (2018).
Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka julkistetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto myönnetään alaa edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle. Tunnustuksella nostetaan merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätääm alan tunnettuutta ja arvostusta.