Taito-Finlandia-voittajalle kirjansidonta oli rakkautta ensi silmäyksellä
Uutinen 18.11.2022
Sastamalalainen kirjansitojamestari Tarja Rajakangas on vuoden 2022 Taito-Finlandia-voittaja. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio valitsi ja julkisti voittajan videotervehdyksen välityksellä Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa perjantaina 18.11.
Kirjansidonta on käsityöalan hiljaisesti hiipunut luonnonvara, jota Rajakangas yhdessä tiiviin kirjansitojayhteisön voimin ylläpitää ja kehittää. Kirjansitojamestariksi valmistunut Rajakangas hämmästyi finalistiviisikkoon pääsystä ja tieto voitosta mykisti ajatukset epäuskoiseksi sumuksi.
– Luulin jo, että finalistiksi valinta oli jokin erehdys. Nyt olen alkanut ajattelemaan omaa uraani tarkemmin. On tässä kaikenlaista tullut tehtyä. Olen kai jollakin tavalla alan kantavia voimia Suomessa ja nöyrän kiitollisena otan huomionosoituksen vastaan.
Jenni Haukio perustelee Rajakankaan valintaa voittajaksi seuraavin sanoin:
– Kirjansitojamestari Tarja Rajakangas on taiturillinen ja esikuvallinen taidekäsityön osaaja. Oman korkeatasoisen kirjansidontatyönsä ohella Rajakangas ohjaa myös kursseja, joilla kirjansitomisen ikiaikaista perinnettä pidetään elävänä ja kehitetään tulevaisuuteen. Alati teknologisoituvassa maailmassa, jossa kirjakin yhä useammin kohdataan digitaalisessa formaatissa on erittäin arvokasta ylläpitää kirjansidontaperinnettä, jonka parasta osaamista Tarja Rajakangas edustaa niin Suomessa kuin myös kansainvälisesti.
Mihin kaikkeen kirjansitojamestari on mittavalla työurallaan ennättänyt?
Suomen kirjapääkaupungissa, Sastamalassa nykyisin asuva Rajakangas on kotoisin Pohjois-Savosta Kiuruvedeltä. Ensimmäiset käsityöalan oppinsa hän opiskeli silloisessa Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.
– Erikoistekniikoiden opinnossa tutustuin kirjansidontaan ja tunne oli rakkautta ensi silmäyksellä. Kirjansidonta yhdistää kaiken – hienot materiaalit, historian ja luovuuden.
Artenomiksi valmistumisen jälkeen Rajakangas suuntasi Lontooseen paikallisen kirjataiteilijan ja suuren persoonan oikeaksi kädeksi. Vastuu kasvoi töitä tehdessä, uskallus ja rohkeus sekä ripeämpi työtahti tarttuivat osaksi Rajakankaan työntekoa. Suomeen paluun jälkeen määrätietoiset askeleet johtivat aloittelevan kirjansitojan Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Ensin kirjansitoja artesaaniksi, sitten kirjansitojan ammattitutkinnon suorittaneeksi ja lopulta kirjansitojamestariksi.
Alalle elintärkeä opetustyö
Nykyisin Rajakankaan työnkuvaan kuuluu oman yritystoiminnan lisäksi opetustyö kansalaisopistoissa eri puolella Suomea. Opettaminen sai alkunsa Kankaanpään opistosta jo vuonna 2000.
– Olen aina halunnut opettaa muita tähän mahtavaan tekemiseen ja lisäksi tykkään ihmisten kohtaamisesta ja harrastuksen ympärille syntyvästä yhteisöllisyydestä.
Sitojamestarin mukaan käsin tehdyssä sidonnassa voi yhdistellä monia eri tekniikoita ja materiaaleja. Askel kerrallaan Rajakangas on ymmärtänyt ja opiskellut kirjojen tekemisen ja eri tekniikoiden historiaa. Eniten häntä kiinnostavat rakenteelliset ratkaisut ja liimaton sidonta.
– On ihana miettiä, miten monilla eri tavoin langalla saa sivut kiinni kansiin. Liimaton sidonta on alati kasvava suuntaus sekä hienoissa taiteellisissa sidonnoissa että luovassa ja arkisessa kirjansidonnassa.
Rajakangas käyttää kirjoissaan paljon kierrätettyjä materiaaleja. Kirpputorien kierrätyskankaat, nahkatakit ja uusiopaperi muotoutuvat hänen käsissään kirjakoruiksi, vieraskirjoiksi, valokuva-albumeiksi tai luonnoskirjoiksi.
Menestystä maailmalla
Taito-Finlandia-palkinto asettaa kruunun Rajakankaan upealle vuodelle, sillä heinäkuussa hän sijoittui toiseksi kansainvälisessä kirjansidontakilpailussa. A Gathering of Leaves -kilpailun järjestivät englantilainen taidekirjansitojien yhdistys Designer Bookbinders ja Oxfordin yliopiston Bodleian Libraries.
Kirjansidontakilpailuissa kirjan vanha sidos puretaan, irrotetaan kannet ja sivut vanhasta ompelusta, jonka jälkeen pohditaan, minkälainen voisi olla uusi ja taiteellisempi sidonta. Kirjalle annetaan uusi ulkoasu. Rajakankaan inspiraatio pulppuaa materiaalikaapin kätköistä. Mitkä materiaalit sopivat kirjan alkuperäiseen tarinaan ja kilpailun teemaan? Millainen rakenne? Voinko soveltaa vanhaa vai keksiä jotain uutta?
– Yritän aina hypätä tyhjän päälle ja keksiä sidontaan uudenlaisen sovelluksen. Kannen design ja koristelut ovat kilpailutöiden jujuja.
Inspiraationa historia ja maailman tähdet
Rajakankaan kiinnostus liimattomaan sidontaan kumpuaa keskiajalta asti. Hän on opiskellut ja tutkinut historiallisia sidoksia ja lähtenyt omissa töissään kehittämään niitä eteenpäin.
– Toinen inspiraation lähteeni ovat kirjansitojat ympäri maailman. Seuraan heitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ihastelen monia tekniikoita ja jätän ne hautumaan omaan mieleeni. Alitajuntani ikään kuin työstää risteävien ajatusten muovailuvahasta uusia ideoita ja sovelluksia.
Vaikka kirjansitojien ammattiryhmä on pieni ja tiivis porukka, Rajakangas näkee alan tulevaisuudessa valoa ja kehityksen mahdollisuuksia. Viimeinen kirjansitojamestarin ammattitutkintoon johtava koulutus lakkautettiin vuonna 2018, joten Rajakankaan tekemällä opetus- ja kurssityöllä on valtaisa merkitys perinteisen käsityötaidon jatkuvuuden varmistamisessa.
– Vanha polvi poistuu ja taito häviää heidän mukanansa, ja siksi koen opetustyöni vastuullisena kunniatehtävänä. On tärkeä tuoda uusia tekniikoita ulkomailta Suomeen ja pysyä mukana muuttuvan ja kehittyvän yhteiskunnan tahdissa.
Lue lisää Taito-Finlandia-voittajasta kirjatar.fi
Taito-Finlandia-palkinnon saaja palkitaan rahapalkinnolla, jonka sponsoroi kotimainen teetalo Forsman Tee.