Valmistus kotimaassa tukee työtä, taloutta ja osaamista
Uutinen 30.08.2017
Erityisesti kuluvan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Suomen Kädentaidot -messut haluaa tämän vuoden messuteemoilla kunnioittaa kotimaista osaamista sekä jo vuosisatoja jatkunutta taituruutta käsi- ja taideteollisuusalalla. Kädentaidoissa tämä on luonnollisesti ihan jokavuotinen teema, joka näkyy muun muassa vuosittain jaettavien Vuoden Artesaani-, Taito-Finlandia- ja Uutuustuote-tunnustusten muodossa. Tunnustuksilla halutaan tukea kotimaista käsityötä ja lisätä sen arvostusta nostamalla esiin hyvin suunniteltuja ja toteutettuja kädentaitojen tuotteita ja taitavia tekijöitä. Puhumattakaan näytteilleasettajista: hallit täyttyvät taas tuttuun tapaan yli 600 suomalaisesta osaajasta ja heidän taidonnäytteistään.
Euroopan suurimmaksi käsi- ja taideteollisuustapahtumaksi kasvanut Kädentaidot haluaa tukea erityisesti kotimaista pienyrittäjyyttä, joka tapahtumassa on vahvasti läsnä. Lähemmäs 700 pienyrittäjää pakkaa jälleen tuotteensa mukaan ja saapuu messuille tekemään tuotteitaan tutuksi, tapaamaan asiakkaita kasvokkain ja tietysti tekemään tiliä.
– Kädentaidot ovat uudessa nosteessa paitsi Suomessa myös laajemminkin maailmalla. Tuotteiden eettisyys kiinnostaa ja kuluttajat haluavat tietää, kuka on tuotteen valmistanut ja mistä se tulee. Moni ymmärtää, että omalla ostopäätöksellä voi myös tukea paikallisia yrityksiä. Kun ostopäätös kohdistuu suomalaiseen vaihtoehtoon, se työllistää, toteaa Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.
Ihmiset arvostavat suomalaisia tuotteita
– Kädentaidot on pienyrittäjyyden ja suomalaisen luovuuden esiinmarssi. Yli 40 000 kävijää tutustuu messupäivien aikana satojen nimenomaan kotimaisten tekijöiden valikoimiin. Messuilla todistamme joka vuosi omin silmin, että suomalaisia tuotteita todella halutaan ostaa, ja kotimaista tuotantoa tukea. Varmasti kaikki alalla toivovat, että tuotanto ei lipsu enää enempää ulkomaille; messujärjestäjänä toivommekin, että Suomessa suunnitellut tuotteet myös valmistettaisiin Suomessa – tukien suomalaista työtä, taloutta ja osaamista, toteaa Suomen Kädentaitojen projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen.
Paikalla Kädentaidot-messuilla on yrittäjiä, joiden tehtaana toimii keittiön pöytä tai työhuone, mutta myös tekijöitä, joiden työt valmistuvat Suomessa isommassakin mittakaavassa. Esimerkiksi muotitaiteilija Jukka Rintala on sinnikkäästi valmistuttanut myös isommat vaate-erät Suomessa.
– Olen tehnyt koko 40-vuotisen urani ajan työtä suomalaisuuden puolesta. Kaikki vaatteeni eli teolliset ja uniikkivaatteet on tehty aina Suomessa. Näyttelyideni ja tapahtumieni johdosta olen tavoittanut suuren määrän suomalaisia ihmisiä ja siksi tiedän, että ihmiset arvostavat suomalaisia tuotteita ja ovat niitä hyvin kiinnostuneita hankkimaan. Olen tehnyt työtä myös Suomalaisen Työn Liiton kanssa, mistä olen saanut Design from Finland -merkin käyttöoikeuden, kertoo muotitaiteilija Jukka Rintala.
Rintala on tuttu näky Kädentaidoissa ja tänäkin vuonna Rintalan näyttely ja oma osasto kuhissee muodista ja kauneudesta kiinnostuneita kävijöitä.
Pohjoismaiset arvot ja käsillä tekeminen kiinnostavat maailmalla
Suomen Kädentaidot -messuilla pitkään näytteilleasettajana mukana ollut Novita valmistaa kaikki materiaalinsa Suomessa. Novitan tehtaalta Kouvolasta lähtee Suomeen ja maailmalle yhteensä noin miljoona kiloa lankaa vuodessa ja tehdas onkin tällä hetkellä Pohjoismaiden suurin käsityölankojen valmistaja.
– Pidän erittäin tärkeänä sitä, että meillä on hallussamme koko arvoketju raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen – eli lankaan – saakka. Tästä syystä meille on tärkeää säilyttää tehdas, tuotekehitys ja suunnittelu Suomessa, kertoo Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen.
Suomalainen laatu ja tyyli kiinnostavat myös maamme rajojen ulkopuolella.
– Tulevaisuuden kannalta on kiinnostavaa todeta, että pohjoismaiset arvot, slow living, hygge ja käsillä tekeminen kiinnostavat tällä hetkellä maailmalla. Olemme ylpeitä, että Novitan omaleimaiset, pohjoismaisesta käsityöperinteestä ammentavat langat ja neulemallistot ovat herättäneet kiinnostusta myös maailmalla, Yrjö-Koskinen jatkaa.