Vuoden Artesaani 2018 on turkulainen rakennusrestauroija Jonne Lindholm
Uutinen 16.11.2018
Vuoden Artesaaniksi on valittu rakennusrestauroinnin artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistunut Jonne Lindholm Turusta. Voittaja julkistettiin ja palkittiin Tampereella Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa 16.11. Vuoden Artesaani valittiin nyt 10. kertaa.
Vuoden Artesaani -raadin mukaan Lindholmin vahvuuksia ovat intohimoinen, sitoutunut ja periksiantamaton asenne ja tämän entisöintiprojektit edustavat mallikelpoisesti perusteellista ja perinteistä suomalaista työtä.
– Lindholmin työssä kohtaavat vanha ja uusi, kaikki lähtee vauriokartoituksesta ja vanhan dokumentoinnista. Taitavan artesaanin ote on visuaalinen ja Jonnella on taito nähdä kokonaisuuksia, tarkentaa raadin edustaja Hanna Ketonen Opetushallituksesta.
– Olen erittäin otettu, onnellinen ja pöllämystynyt tästä tunnustuksesta. Tämä merkitsee minulle tosi paljon henkilökohtaisesti, mutta tämä on erinomaisen hieno juttu myös alamme kannalta, Lindholm toteaa.
Uusiokäytön ja kierrätyksen lisähyödyntämisen mahdollisuudet kiehtovat
Pälkäneläislähtöinen Jonne Lindholm työskentelee tällä hetkellä Restart Oy -nimisessä rakennusrestaurointiyrityksessä mielenkiintoisten restaurointi-, kunnostus-, korjaus- ja entisöintikohteiden parissa.
– Myös pari omaa kunnostamisprojektia on käynnissä tuossa sivussa. Hygroskooppisten materiaalien, eritoten puupohjaisten, kanssa olen jatkossa kiinnostunut myös rakentamaan uutta perinteisin hyväksi havaituin tekotavoin ja menetelmin.
Lindholmia kiinnostaa myös vanhojen kierrätysosien hyödyntäminen ja jalostaminen uusiokäyttöön.
– Uusiokäytön ja kierrätyksen lisähyödyntämisen mahdollisuuksia tekisi mieli tutkia ja kokeilla tosissaan. Nytkin hyödynnämme jatkuvasti rakennusten kunnostamisessa kierrätysosia, mutta mielestäni sillä saralla on mahdollisuuksia jopa ihan omaan uuteen alaansa tulevaisuudessa. Mahdollisuuksia täytyy vain tutkia ja testata ahkerasti, Lindholm jatkaa.
Hyvää kirvesmiestaitoa ja käsityön jälkeä arvostetaan edelleen
Lindholm suhtautuu alan tulevaisuuteen toiveikkaasti.
– Minusta alan tulevaisuudennäkymät ovat erittäin hyvät. Vanhan korjaaminen ja kestävän kehityksen mukainen rakentaminen nostaa jatkuvasti suosiotaan. Perinteisten ja vikasietoisten rakenteiden ja uusiutuvien sekä hygroskooppisten materiaalien käyttö on lisääntymässä myös uudisrakentamisessa. Vaikuttaa lisäksi siltä, että hyvää käsityön jälkeä ja perinteistä kirvesmiestaitoa osataan edelleen arvostaa ja kysyntää on oikein hyvin, Lindholm toteaa.
– Tulevaisuudessa tahdon perehtyä paremmin sekä vanhan että uuden massiivihirren eri työstötapoihin ja tekniikoihin. Minua kiinnostavat erityisesti kokonaisuudet ja tahdon opetella hallitsemaan vanhojen puurakennusten korjaamista kokonaisvaltaisesti lattiarakenteista ja runkorakenteista kattorakenteisiin sekä ulko- ja sisäpuolen pintarakenteisiin, Lindholm visioi.
Kaksi muuta Vuoden Artesaani 2018 -finalistia olivat Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vaatetusalan artesaaniksi valmistunut Mia Lorenz Vaasasta ja puualan artesaaniksi valmistunut raumalainen Marko Seppälä Raumalta.
Tutustu edellisvuosien voittajiin tästä.
Vuosittainen Vuoden Artesaani -kilpailu on tarkoitettu kuluvan vuoden aikana käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksista valmistuneille tai valmistuville oppilaille. Kilpailun tavoitteena on pitää yllä ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta, edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista sekä edesauttaa vastavalmistuneiden artesaanien työllistymismahdollisuuksia. Kilpailun raati valitsee osallistujista 3–5 finalistia ja kilpailun voittaja palkitaan Suomen Kädentaidot -messujen avajaisissa. Raatiin kuuluu Suomen Kädentaidot -näyttelytoimikunnan asiantuntijoita sekä Opetushallituksen edustaja.